Πριν λίγα χρόνια η τεχνολογία δεν επέτρεπε την χρήση Ελληνικού αλφαβήτου, όμως η τεχνολογία πλέον είναι συμβατή με τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Σήμερα τα νέα παιδιά στο μεγαλύτερο ποσοστό γράφουν Greeklish.
Είναι γεγονός ότι αυτά τα παιδιά στην αγορά εργασίας θα έχουν σοβαρό πρόβλημα ορθογραφίας, στη σύνταξη ενός κειμένου. Η αγορά δεν ''παίζει'' θα σε αποβάλει.
Τον 19 αιώνα υπήρξε ένα κύμα τύπου Greeklish, τα επονομαζόμενα φραγκολεβαντίνικα & φραγκοχιώτικα, όμως η δύναμη & οι ιστορικές καταβολές αυτής της γλώσσας απέτρεψαν το λάθος. Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαν εκδοθεί & δύο βιβλία τύπου Greeklish.
Πολλοί λένε είναι μόδα. Η γλώσσα όμως είναι βασικός τρόπος πολιτισμικής επιβίωσης. Ας μην παραμένουμε παθητική μάρτυρες μιας παγκόσμιας πολιτιστικής ανακατάταξης που πάει να πλήξει τα Ελληνικά εξαιτίας της Ιδιαιτερότητας, της Σπανιότητας αλλά & της Αίγλης του αλφαβήτου μας.
Με αυτή την γλώσσα επικοινωνούσαν πριν 2500 χιλ. χρόνια ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης, ο Ευριπίδης, ο Αισχύλος, ο Μ. Αλέξανδρος που πρόσφατα διάβασα τις επιστολές που έστειλε προς τους Χιώτες, Αρχαιολογικό μουσείο της Χίου.
Να πάμε ακόμη λίγο πιο πίσω, το 800 πχ. με την Οδύσσεια & την Ιλιάδα του Ομήρου.
Ένα μικρό Υ.Σ. 1] Πριν λίγες ημέρες στην Καθημερινή από τον Νίκο Ξυδάκη.
«Η εγκατάλειψη της μητρικής γλώσσας όμως δεν είναι πρόοδος είναι υποταγή & απώλεια ταυτότητας είναι υπαρξιακή συρρίκνωση».
Δ.Σ. 2] Το να έχουμε ένα μικρό ορθογραφικό λεξικό δίπλα στον υπολογιστή είναι χρήσιμο. Όλοι κάνουμε λάθη.
Δ. Καφ 22/09/2010.
Από την Πόπη Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου