Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Best of Καραμανλής (έως το 08)

Ο πρωθυπουργός που θα έφτανε το «μαχαίρι στο κόκκαλο»

Best of Καραμανλής

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Αν η άδικη και αναίτια δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου, η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οργή για τα σκάνδαλα, τα χαμένα όνειρα των νέων και η σκληρή οικονομική καθημερινότητα είναι η μία όψη της υπόθεσης, η άλλη αφορά το καθεστώς ατιμωρησίας που απολαμβάνει μια πολιτικο-οικονομική ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι ο μόνος πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής, που έχει κυβερνήσει τη χώρα ενόσω κυριαρχούν σκάνδαλα. Εμφανίστηκε, όμως, ως ο εγγυητής της κάθαρσης, υψώνοντας λάβαρο κατά της διαφθοράς. Οι κορόνες περί «μηδενικής ανοχής», επί Μπαϊρακτάρη δεν πήγαν απλώς περίπατο, αλλά μακρύ ταξίδι δίχως γυρισμό. Στην υπόθεση του φόνου του μικρού Αλέξανδρου η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή επανέλαβε την ίδια καραμέλα: «Οι ευθύνες θ' αποδοθούν», διά στόματος Π. Παυλόπουλου, «Καμία επιείκεια», από πλευράς πρωθυπουργού, εξοργίζοντας περισσότερο τον κόσμο και εξωθώντας την κατάσταση στα άκρα. Η ατάκα «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» έχει ειπωθεί δεκάδες φορές, σε σημείο να δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά, τύπου πειράματος Παβλόφ. Κι αντί η πολιτική ηγεσία να μπει στην ουσία της υπόθεσης, επιμένει να στρουθοκαμηλίζει, κρυβόμενη πίσω από το δάχτυλο της Θέμιδος. Ιδού:



Ντόπινγκ


Σκάνδαλο ντόπινγκ, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. Ενώ η Ελλάδα στενάζει από τις χρηματοδοτήσεις των ολυμπιακών έργων -τα οποία σήμερα ρημάζουν- Κατερίνα Θάνου και Κώστας Κεντέρης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ. «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο...». Η δίκη για το τροχαίο με τη μηχανή πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. 2008, Ολυμπιάδα Πεκίνου. Εντεκα Ελληνες αθλητές βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ ενώ αναμένεται να οριστεί δίκη. Το ελληνικό αθλητικό θαύμα αποδεικνύεται μάλλον... «νερό του Καματερού».


Παραδικαστικό


Παραδικαστικό (2005). Τρεις πρώην δικαστικοί λειτουργοί, οι Λεωνίδας Στάθης, Ευάγγελος Καλούσης, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, είναι φυλακή, ενώ έχουν αποφυλακιστεί ο πρώην ιερωμένος Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου. Η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία φυγοδικεί. Στις 12 Ιανουαρίου 2009 παραπέμπονται σε δίκη για το παραδικαστικό ο πρώην βουλευτής Ν.Δ. Πέτρος Μαντούβαλος, ξανά ο δικαστής Ευάγγ. Καλούσης, οι συνεργάτες τού πρώην βουλευτή Χρ. Χατζηπαναγιώτου και Σωτ. Ντινόπουλος και ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης.


Στρατός


Απαλλαγές στράτευσης 2005-06. «Προχωρήστε, μη χαριστείτε σε κανέναν», διαμηνύει τον Ιανουάριο του 2007 ο Κ. Καραμανλής, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το κύκλωμα παράνομων απαλλαγών στράτευσης. Με μεγάλη καθυστέρηση αποκαλύπτονται πλαστά πιστοποιητικά, οικονομικών και καλλιτεχνικών παραγόντων. Η κατάσταση εκτονώνεται με το ντύσιμο ορισμένων καλλιτεχνών στο χακί και το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών στις... καλένδες.


Υποκλοπές


Υποκλοπές, Ιούλιος 2005. Παρακολουθήσεις στο τρίγωνο που περιλαμβάνει την αμερικανική πρεσβεία και φτάνει στην πρωθυπουργική κατοικία. Αποψη Κ. Καραμανλή: «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη δεν προκύπτουν ευθύνες για παρεμβάσεις τρίτων. Η αντιπολίτευση ζητεί σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση την απορρίπτει. Επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και το τρίγωνο παραμένει... των Βερμούδων.


Καρτέλ


Υπόθεση Μεβγάλ (2006). Μίζες στο καρτέλ του γάλακτος βγαίνουν στην επιφάνεια και τρεις γαλάζιοι «κουμπάροι» θα κριθούν προφυλακιστέοι, για να αποφυλακιστούν αργότερα υπό όρους. Η δίκη είναι σε εξέλιξη.


Κέρκυρα


Φονικό μπανγκαλόου (25/10/2006). Πεθαίνουν δύο αδελφάκια από τη Μ. Βρετανία λόγω δηλητηρίασης από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα από τον καυστήρα θερμαντικού σε ξενοδοχείο κυπριακών συμφερόντων, στην Κέρκυρα. Οι συνοδοί τους μεταφέρονται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ξένα μίντια αναφέρονται με διόλου κολακευτικά λόγια για τους πλημμελείς ελέγχους στα ξενοδοχεία της χώρας. Τον Σεπτέμβριο ο εισαγγελέας παρέπεμψε 11 Ελληνες υπήκοους και 2 Βρετανούς σε δίκη, αλλά δικάσιμος δεν έχει οριστεί ακόμη. Υπήρξε νομοθετική παρέμβαση για τις συνθήκες ασφαλείας στα ξενοδοχεία.


Ζαρντινιέρα


«Ζαρντινιέρα», Θεσσαλονίκη (17/11/2006). Αγριος ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από ένστολους καταγράφεται από τηλεοπτικές κάμερες. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως ο φοιτητής τσακώθηκε άγρια με... ζαρντινιέρα. Πριν από λίγες μέρες οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές-χάδι από 15-39 μήνες φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα και εξαγοράση με 5 ευρώ την ημέρα. Ομως ο φοιτητής που χτυπήθηκε άγρια παραπέμφθηκε πρόσφατα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε δίκη για στάση και διατάραξη κοινής ειρήνης!


Siemens


Σκάνδαλο Siemens. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Λόγω Γερμανών κυρίως μαθαίνουμε τι συμβαίνει, εντός...Ελλάδας. Απίθανες δικαιολογίες από υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ., που βρέθηκαν τυχαία με δωρεάν εξοπλισμό της εταιρείας, η οποία αναζητούσε συμμάχους στην ελληνική αγορά. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.


Sea Diamond


Ναυάγιο Θήρας, Απρίλιος 2007. Βυθίζεται στην καλντέρα της Θήρας το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», κυπριακών συμφερόντων, με θύματα 2 τουρίστες. Μαύρη θάλασσα ο κόλπος λόγω ρύπανσης. Τα επιφανειακά νερά καθαρίστηκαν, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στον πυθμένα. Ανοιχτό θέμα στην ατζέντα του τωρινού ΥΕΝ Αναστάση Παπαληγούρα, ενώ επίκειται συνάντησή του με το δήμαρχο Θήρας, Αγγελο Ρούσσο.


Ομόλογα


Δομημένα ομόλογα (2007). Ληστρική επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυβερνητική γραμμή; «Ολα στο φως, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». «Οπου προκύψουν ευθύνες θ' αναλάβει έργο ο εισαγγελέας. Αυτή είναι κι η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ...». Διά στόματος πρωθυπουργού αποπέμπεται από υπουργός ο Σάββας Τσιτουρίδης. Η ουσία; Από τα 1,28 δισ. ευρώ, επιστράφηκαν τα 580. Οι υπόλοιπες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία... αναζητούνται.


Πυρκαγιές


Πυρκαγιές, 2007, Μεγάλες καταστροφές σ' όλη την Ελλάδα. Καίγονται σχεδόν 70 άτομα στη Δυτική Πελοπόννησο. Ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, σπίτια, επιχειρήσεις, καταστρέφονται. «Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», ακούμε. Ο υπ. Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας κατηγορεί τον... στρατηγό άνεμο. Ο Π. Φούρλας παραιτείται από επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας (Σεπτέμβριος 2007), ενώ επικρατεί αλαλούμ με το βοήθημα 3.000 ευρώ προς πυρόπληκτους. Ειρωνεία; Πρόσφατα ζητήθηκε να επιστρέψουν το τριχίλιαρο όσοι δεν ήταν δικαιούχοι, πυρόπληκτοι δεν βρίσκουν άκρη με το ταμείο ενίσχυσής τους, ενώ η αυστραλιανή βοήθεια, καταγγέλλεται ότι πήγε στην ανέγερση του Δημαρχείου Ζαχάρως.


Ζαχόπουλος


Υπόθεση Ζαχόπουλου (2008). Σεισμός από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου και κατηγορίες για απόπειρα εκβιασμού από τη φίλη του Εύη Τσέκου και δικηγόρων. DVD, εκδότες, παρουσιαστές στο μικροσκόπιο, ενώ βροχή τα ερωτηματικά για τα κονδύλια που διαχειριζόταν ο γ.γ. στο ΥΠΠΟ, για αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων και παραγκωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι τρεις δικηγόροι Ηρ. Κουτελίδας, Δημ. Μπαλέρμπας, Χρ. Νικολουτσόπουλος και η Εύη Τσέκου, που ήταν προφυλακισμένοι, είναι ελεύθεροι. Η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί το καλοκαίρι του 2009.


Ξυλοδαρμός


Φόνος Αυστραλού, Μύκονος 2008. Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του νεαρού Αυστραλού στη Μύκονο, Ντουζόν Ζαμίτ, από μπράβο. Μαθήματα αξιοπρέπειας από τον πατέρα του παιδιού, που δίνει τα όργανά του για μεταμόσχευση. Ο μπράβος συλλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η οδηγία για άδεια εργαζομένου στο κατάστημα ή άδεια εργασίας ως προσωπικού ασφαλείας και προσωρινά οι μπράβοι απομακρύνονται. Μια ματιά στα νυχτομάγαζα της Αθήνας πείθει πόσο κράτησε το ελληνικό θαύμα...


Βατοπέδιο


Υπόθεση Βατοπεδίου (2008). Ρασοφόροι, αστρονομικά χρηματικά ποσά, ανταλλαγές οικοπέδων, off shore εταιρείες με αφετηρία την επιχειρηματική Μονή Βατοπεδίου. Πρωταγωνιστής ο μοναχός Ευφραίμ και ουκ ολίγοι υπουργοί, υφυπουργοί, συμβολαιογράφοι κ.ά. Παρότι ο πρωθυπουργός επιμένει πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει συγκάλυψη, σύρεται στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λόγω της παραίτησης δύο ανακριτών και αναγκάζεται να διώξει Βουλγαράκη-Ρουσόπουλο. Ο Πατριάρχης παίρνει προσωρινά πρωτοβουλία για απομάκρυνση του Ευφραίμ από τη διοίκηση της Μονής. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός μπορεί ν' ανέλαβε... σκέτη την ευθύνη αλλά στην Ιστορία θα μείνουν τα αλληλοκαρφώματα «παραπλανηθέντων» υπουργών-υφυπουργών στην Εξεταστική Επιτροπή.



annio@enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: