Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Ο Καιρός» Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ο Καιρός


«Ο Καιρός»

Είχα πάντοτε μια απορία. Οταν αυξανόταν ο φόρος μισθωτών και συνταξιούχων, αυτοί δεν μετακύλυαν τον πρόσθετο φόρο στους εμπόρους και τους επαγγελματίες. Ετρωγαν τη μείωση του εισοδήματός τους στο κεφάλι και πορεύονταν.
Οταν αυξάνεται ο ΦΠΑ και οι άλλοι επί μέρους φόροι στους επαγγελματίες, γιατί πρέπει να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε το φόρο να τον πληρώσει πάλι ο μισθωτός και συνταξιούχος; Γιατί, δηλαδή, οι επαγγελματίες δεν πρέπει ποτέ να έχουν χασούρα από τις αυξήσεις τιμών και φόρων;
Είναι μια συλλογιστική, που έχει παγιωθεί και ως ηθική και στον κόσμο και στους επαγγελματίες. Να θεωρείται, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει περίοδος χασούρας. Μόνο κέρδους, μικρού ή μεγάλου. Πάντως, κέρδους.
Στους επαγγελματίες, που σχεδόν μονίμως κλαίγονται, έχω μια πάγια ερώτηση: Την εποχή των παχέων αγελάδων (που πάντα υπάρχει) γιατί δεν κάνουν καβάτζα για την εποχή των ισχνών αγελάδων; Τι θα πει τα λεφτά ξαναμπαίνουν στην επιχείρηση ως επενδύσεις; Πόσοι πραγματικά κάνουν επενδύσεις με τα παραπανήσια κέρδη, χωρίς να κάνουν επενδύσεις και σε πρόσθετο πλούτο, απαιτώντας (όχι προσδοκώντας) η επόμενη μέρα να έχει πάλι κέρδη.
Απαιτώντας, δηλαδή, κάθε μέρα να έχει ήλιο και 22 βαθμούς θερμοκρασία.
Αφορμή για την αναψηλάφηση της απορίας στάθηκε η νέα αύξηση του υψηλού ΦΠΑ σε 23% και του μεσαίου σε 11%, που θα στείλουν τις τιμές στα ύψη εξαιτίας της νοοτροπίας, που προανέφερα.
Ελάχιστοι έμποροι υφίστανται τον ΦΠΑ, κυρίως μεγάλες αλυσίδες που έχουν τζίρους, απαιτώντας να μην αλλάξει τίποτε επί τα χείρω στη ζωή τους, αλλά ν' αλλάξει επί τα χείρω στη ζωή των πελατών τους.
Η παγκόσμια απάτη με την αναδιανομή του πλούτου της μεσαίας τάξης, προς όφελος της τραπεζοκίνητης ολιγαρχίας, θα αποδείξει ότι η αλλαγή της ζωής των πελατών επί τα χείρω θα αλλάξει αυτή τη φορά και τη ζωή των επαγγελματιών επί τα χείρω. Και τότε δεν θα βρεθεί κανείς να κλάψει ούτε για τον θάνατο του εμποράκου ούτε για τον θάνατο του κατασκευαστή, ούτε για τον θάνατο του μάστορα και του πτυχιούχου.
Που δεν θα είναι πλέον ένας απλός θάνατος, αλλά, συχνά, μια αυτοκτονία.
Δεν μπαίνω σην άλλη παράμετρο του θέματος, δηλαδή αυτής καθεαυτής της αύξησης των φόρων προκειμένου να εισπράξει το κράτος (νομίζει) περισσότερα χρήματα. Ηδη, αυτό το πανέξυπνο κράτος έχει είσπραξη μόνο +0,8% από την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% την Ανοιξη, με στόχο του να είχε είσπραξη +14,5%.
Συχνά σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό, ότι δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι που σκαρφίζονται τις πολιτικές είναι σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα πρώην (και νυν) τρόφιμοι του Δημοσίου. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη τους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να προσφύγει κατά του Μνημονίου, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι από τη χώρα δεν απουσιάζουν οι ωφέλιμες δικαστικές αποφάσεις. Απουσιάζει η εφαρμογή τους.
Και ο υιός Ζαγορίτης (του γραμματέα της Ν.Δ.) πλήρωσε με 30 μέρες φυλακή και μετάθεση στη Λήμνο το μπέρδεμα, που οργάνωσε με την εθνική πορνοστάρ στο Πολεμικό Μουσείο, όπου υπηρετούσε. Αυτά ήταν τα λίγα που πλήρωσε.



ΥΓ Και για να εξαντλήσουμε το θέμα του ΦΠΑ -αν εξαντλείται αυτό το θέμα- το κράτος, που είναι ο πιο μεγάλος οφειλέτης με νοοτροπία μπαταχτσή, ενώ σου παίρνει το κεφάλι αν του χρωστάς μισό ευρώ, έχει πρακτικώς κατάσχει και αρνείται να επιστρέψει σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις τον ΦΠΑ που τους χρωστάει!
Και δεν τα επιστρέφει με μια απλή υπουργική απόφαση. Δεν τον συμφέρει να πληρώσει, δεν πληρώνει! Ετσι. Σχεδόν νταβατζίδικα. Και μάλιστα, για να επιβεβαιώσει τη νοοτροπία του εκβιαστή και όχι του κράτους δικαίου, βάζει όρο για να πληρώσει: να συμψηφίσει, λέει, όσα χρέη έχουν όσοι έχουν με τον ΦΠΑ που κατακρατεί!
Αν αυτό δεν είναι αλισβερίσι αγοραίο, με όρους τουρκμένων φυλάρχων, τότε τι είναι;
Η κρατική οντότητα, η εξουσία, οι κάθε λογής εκπρόσωποι του λαού και υπηρέτες του δεν αντιλαμβάνονται -και δυστυχώς κανείς δεν τους υποχρεώνει να το καταλάβουν- ότι αυτοί δίνουν το παράδειγμα για το τι είναι οι πολίτες.
Ο λαός κάνει λάθος να πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις είναι ο καθρέφτης του. 
Στην πραγματικότητα ο λαός είναι ο καθρέτης των κυβερνητών του.


Και αυτά είναι που μάθαμε. Αυτά που δεν θα μάθουμε είναι πόσο θα μείνει στη Λήμνο (αν μείνει) πριν ξανάρθει στην Αθήνα και πού θα υπηρετήσει τη φυλακή. Στο σπίτι ή στο γραφείο.
Επίσης, στη διάρκεια του 8ου τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ. ο Σαμαράς προχώρησε σε αλλαγές προσώπων. Εβγαζε το πρόσωπο από τον ένα και το έβαζε στον άλλον.
Δύο βουλευτές από το κόμμα της Μέρκελ κατέθεσαν πρόταση να υποβάλλονται σε τεστ νοημοσύνης όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Κατόπιν αυτού, πραγματικά θα χρειάζονται τεστ νοημοσύνης όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν.
Η Βουλή αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη ώστε να ερευνηθεί αν έχουν ποινικές ευθύνες στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Την ώρα που οι άλλες μεγάλες μονές στην Ελλάδα τρώνε τον αγλέουρα ανενόχλητες.
Δήλωση συστράτευσης στο νέο κόμμα της Αριστεράς υπό τον Φ. Κουβέλη έκανε ο Λεωνίδας Κύρκος. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία κακοτυχία για το κόμμα.
Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, 6 στους 10 εργαζόμενους στρεσάρονται περισσότερο στο σπίτι παρά στη δουλειά τους. Γιατί δεν ξέρουν τη δουλειά τους στο σπίτι.
Η Siemens σχεδιάζει να ιδρύσει τράπεζα. Για να μην τρέχει τα λεφτά της μίζας στις ξένες.
Και ο Ταΐπ Ερντοάν δήλωσε ότι δεν είναι κατοχικός ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Είναι αιχμάλωτος της Κύπρου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε ως παράνομη τη μείωση των συντάξεων κατά 15%, που είχε επιβάλει η κυβέρνηση, υπό τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μερικές φορές οι επιταγές της Δικαιοσύνης έχουν μεγαλύτερη αξία από τις επιταγές της αγοράς.
Το ένα τρίτο των ελληνικών χωριών και κωμοπόλεων είναι χωρίς βιολογικό καθαρισμό. Πάλι καλά. Γιατί τα άλλα δύο τρίτα είναι χωρίς καθαρισμό.
Τρεις ακτινογραφίες θώρακα της Μέριλιν Μονρόε πουλήθηκαν σε δημοπρασία αντί 45.000 δολαρίων. Για να μη λένε μερικοί ότι δεν είχε αξία ο εσωτερικός της κόσμος.
Τέλος, η στήλη φεύγει με άδεια για τον Βόρειο Πόλο, παρέα με 4 φίλους, σε τρεις μοτοσικλέτες και ένα τζιπ. Θα ξαναείναι μαζί σας στις 8 Αυγούστου με νέα του πόλου.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: