Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Ο Καιρός - Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης - Κυριακάτικη 23/03/2008

Ή του δρόμου ή του πεζοδρομίου
«Σας λέω, δεν εισέπραξα ακόμα τη σύνταξή μου».


Ο ΚΑΙΡΟΣ
Η κυβερνητική πλειοψηφία, που ονομάζεται στα χαρτιά «η Βουλή», ψήφισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αρπάζει από τα ταμεία κάθε χρόνο το 10% των αποθεματικών για να καλύψει τα ελλείμματα της ανικανότητας, της διαπλοκής και του ωχαδερφισμού της δημόσιας διοίκησης και των κυβερνήσεών της. Επειδή ο πακτωλός αυτός των χρημάτων πρόκειται να πάει εκεί που πηγαίνουν επί δεκαετίες τα διόδια στις εθνικές οδούς, τα χαρτόσημα, τα άτοκα αποθεματικά των ταμείων και ένα σωρό άλλοι τέτοιοι πόροι. Που οριζόταν από νόμους πού διατίθενται και πήγαιναν για να καλύψουν τις τρύπες της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων. Το ελληνικό Δημόσιο έφερε το ασφαλιστικό αυτό για τέσσερις λόγους. Φαίνονται από τις διατάξεις τους. Πρώτα για να αρπάξει ζεστό, διαρκές τρέχον χρήμα για τα ταμεία του. Δεύτερον, για να απαλλάξει τους εργοδότες από ένα μέρος από τις μελλοντικές εισφορές τους για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Τρίτον, για να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από ένα μέρος από τις εισφορές του για την ασφάλιση του πληθυσμού. Τέταρτον, γιατί το κεφάλαιο της Ε.Ε. απαιτεί μάντρωμα των πληθυσμών εδώ και τώρα. Χέστηκε η κυβέρνηση του 2008 αν το 2021 θα απειληθούν με χρεοκοπία τα ταμεία. Εδώ δεν ξέρει αν θα γίνει τρίτος Παγκόσμιος σε 5 χρόνια. Η κυβέρνηση, και κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη και απρόθυμη να πάρει μέτρα για το επόμενο εξάμηνο επί οποιουδήποτε θέματος, εκτός από ό,τι βολεύει χαϊδεμένους επιχειρηματίες και χαϊδεμένες συντεχνίες. Τα μέλη της Βουλής που ψηφίζουν νοιάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο για το αν θα ξαναβγούν βουλευτές και τους έπιασε ο πόνος για το 2021; Η κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι ανίκανη να προβλέψει τα έσοδα του επόμενου χρόνου για να πληρώσει τους μισθούς και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων κάθε Δεκέμβρη και την έπιασε ο πόνος να προβλέψει τι θα γίνει το 2021! Το κακό είναι ότι σ' αυτή τη χώρα ο ψεύτης και ο κλέφτης δεν χαίρονται τον πρώτο χρόνο. Χαίρονται διαρκώς.
Πάνω από 50 φαίνεται ότι είναι οι νεκροί Θιβετιανοί από την εξέγερση, κυρίως, των μοναχών, κατά της κινεζικής κατοχής στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση στην Κίνα για αυτοσυγκράτηση. Να μείνει και κανένα μοναστήρι για τους τουρίστες.
Η Air France που έχει αγοράσει την KLM, ψώνισε και την Alitalia. Να δούμε ποιος θα ψωνίσει και την Αλητάλια.
Με επέμβαση των ΜΑΤ άνοιξε η χωματερή, γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι καταληψίες απεργοί εμπόδιζαν όσους ήθελαν να δουλέψουν. Απαράδεκτοι. Οι συνάδελφοί τους είχαν ξυπνήσει όλο χαρά για να ανασάνουν τον καθαρό αέρα της περιοχής.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι κάθε σχέση εκτός του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό είναι πορνεία. Κατά το ανορθόδοξο τυπικό μπορεί να είναι απλώς κωλομπάρεμα, με το συμπάθιο.
Πάνω στη σύγχυση, η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατ' απαίτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακάμπτει την πρωταγωνιστική διαδικασία συνομιλιών του ΟΗΕ για τα Σκόπια και τρέχει στις Βρυξέλλες να συζητήσει με τον Φυρομίνιο συνάδελφό της, στο σπίτι της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ κυρίας Νούλαντ. Μετά θα της το σφουγγαρίσουν κιόλας. Δεν λέγαμε, ότι το όνομά μας είναι η ψυχή μας; Ε, τη λένε Μητσοτάκη.
Στις 20 Μαρτίου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την εισβολή Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ. Όσα και τα ανοιχτά δάχτυλα της μιας παλάμης. Και ο Μπους αποφάσισε να εξοπλίσει στρατιωτικά τους Αλβανούς του Κοσόβου, με το πρόγραμμα της αμερικανικής βοήθειας, στα πλαίσια της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγγυάται την παραμονή του Κοσόβου ως επαρχίας στη Σερβία. Εντάξει, μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά σάμπως έχει αιματοκυλιστεί ποτέ ο κόσμος από λογικούς;
Σ' αυτή την ατμόσφαιρα ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι το 40% της ανθρωπότητας δεν έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς τουαλέτες. Η αλήθεια είναι ότι δεν τις χρειάζεται. Γιατί πρώτος ο ΟΗΕ θα 'πρεπε να ξέρει, ότι για να χέσεις πρέπει πρώτα να έχεις φάει.
Έφυγε στα 90 του ο Αρθουρ Κλαρκ, μεταπτυχιακός αστρονόμος, συγγραφέας της «Οδύσσειας του Διαστήματος», που έχει πει, ότι τα όρια του πιθανού μπορούν να βρεθούν μόνο αν τα ξεπεράσουμε προς το απίθανο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε να μην εκλέγονται στο Πολιτικό Συμβούλιο όσα στελέχη έχουν γίνει υπουργοί. Έτσι, οι πρωτοκλασάτοι θα λέγονται πρωτοκλασμένοι.
ΥΓ Μια μέρα πριν ψηφιστεί το ασφαλιστικό στη Βουλή μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Και ρωτάει ο απλός άνθρωπος: Η απεργία ήταν για να γίνει ντόρος ή για να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου; Αφού η ψήφισή του από την κυβέρνηση ήταν γνωστή εκ των προτέρων -γιατί ήταν γνωστή- προς τι η απεργία; Για να δείξουμε ότι αντιδράσαμε; Και λοιπόν; Πάρε τώρα τον κόσμο, που θα ξαναγυρίσει στη δουλειά, φορτωμένος στην πλάτη με μία ακόμα ήττα και τον κόσμο που υπέστη τις θυσίες από τις απεργίες και πες του, ότι δεν απεργούσε μέχρι να νικήσει. Δεν απεργούσε μέχρι να λυγίσει η κυβέρνηση, κι ας ψηφιζόταν το ασφαλιστικό, δεν απεργούσε για να συμπαρασύρει την κυβέρνηση και τα κόμματα και τους άλλους εργαζόμενους σ' ένα ποτάμι όπου θα πνιγόταν το ασφαλιστικό. Απεργούσε μόνο για να ρίξει τη μπαλωθιά του το συνδικάτο. Δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς γιατί ο πολίτης αυτής της χώρας αισθάνεται ηττημένος, γιατί ψάχνει να βρει πλάγιους δρόμους και λαμογιές για να επιβιώσει, γιατί ακούει συνδικαλιστικές οργανώσεις και στρίβει γωνία, γιατί κοιτάει να τα βρει με τον εργοδότη του όπως όπως, σαν απροστάτευτος. Τον εργασιακό και πολιτικό του τάφο σκάβει έτσι. Αλλά, τον έχουν πάει ήδη στο νεκροταφείο αυτοί που υποτίθεται ότι είναι οι προστάτες του. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως πάντα. Αλλά, εξαιρέσεις. Γιατί όλα αυτά γίνονται και την ώρα, που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει στη Βουλή, επισήμως, δημοψήφισμα και καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει -πάλι πίσω στη Βουλή δηλαδή- το νομοσχέδιο, με αιτιολογημένες νομικές διαφωνίες, όπως έχει δικαίωμα από το άρθρο 40 του Συντάγματος. Η μάχη δεν τέλειωσε και οι εργατοπατέρες γύρισαν το λαό στο μαντρί! Μετά φταίνε οι αμνοί που σωπαίνουν.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: