Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

"Ο ΚΑΙΡΟΣ" 30-03-2008

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δαλάι λάμπα.
Τη βδομάδα, που πέρασε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον παρακινήσει να αναπέμψει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι έρχεται σε σύγκρουση με θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών στη δουλειά, τη σύνταξη, την περίθαλψη, την ασφάλιση. Σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση -πλην ΚΚΕ- αντέδρασαν στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μη οφείλει, γιατί ο πρόεδρος είναι ανεύθυνος Αρχων. Και δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη να εξωθείται σε ενέργειες πέραν των αρμοδιοτήτων του. Μωρ' τι μας λες! Κατ' αρχήν ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα της αναπομπής νομοσχεδίων στη Βουλή, αν νομίζει ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα. Δεν του έδωσε για πλάκα αυτό το δικαίωμα ο Καταστατικός Χάρτης. Ούτε θα υπερασπιστεί ο εργαζόμενος, που θίγεται, τη ζαχαρένια του κάθε προέδρου και τη σχέση του με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αμα το νομοσχέδιο είναι μαλακία, τελεία και παύλα. Δουλειά του κάθε παράγοντα είναι να υπερασπίζεται το λαό και όχι τον καθωσπρεπισμό της κάθε εξουσίας. Αν ο ανώτατος άρχοντας είναι ένας ανεύθυνος άρχοντας, τόσο το χειρότερο για τον ανώτατο άρχοντα και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εχει ένα τίμημα και για τον ίδιο και για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες, όμως, που θίγεται η ποιότητα της καθημερινής τους ζωής, έχουν δικαίωμα να ξέρουν σε ποιους μπορούν να στηρίξουν τις ελπίδες τους και σε ποιους όχι. Χωρίς παραμυθιάσματα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα δικαίωμα. Και έχει δικαίωμα να το ασκήσει αν το κρίνει απαραίτητο. Η πιθανότητα να έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση δεν αφορά τους πολίτες. Αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία. Και η Δημοκρατία δεν είναι καθωσπρεπική ή όχι. Είναι Δημοκρατία ή όχι.
Ενας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε στα δύο πόδια ένα εκατομμύριο χρόνια πριν απ' ό,τι πίστευαν ώς σήμερα οι επιστήμονες. Περιμένουμε πότε θα περπατήσει και στα άλλα δύο πόδια.
Στην αρχαία Ολυμπία άναψε η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και έσβησε από την ΕΡΤ η φλόγα διαμαρτυρίας που σήκωσαν με πανό ακτιβιστές κατά της κατοχής του Θιβέτ από την Κίνα. Οι Κινέζοι λένε ότι αυτοί κι εμείς είμαστε οι δύο εν ζωή αρχαιότεροι πολιτισμοί. Επομένως, και με τα περισσότερα εγκλήματα.
«Κόμμα των ξανθών γυναικών» έφτιαξαν Ρωσίδες, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ωραίου φύλου, με γενική γραμματέα τη Μαρίνα Βολοσίνοβα, που είναι καστανή. Μόνο, που οι ξανθιές δεν το ξέρουν γιατί το κόμμα γράφει «ξανθών». Συμβαίνει και με τα πολιτικά κόμματα. Από τις διαθέσιμες γενετικές εξετάσεις, γίνονται προγνώσεις για 61 νόσους μέχρι στιγμής. Εκτός της σοβαρότερης. Της μαλάκυνσης του εγκεφάλου.
Πληφορορίες λένε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εφαρμογή εργασιακής εβδομάδας επτά ημερών στο Δημόσιο. Ας εφαρμόσει πρώτα την εργασιακή εβδομάδα μιας ημέρας και βλέπουμε.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ των ΗΠΑ Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε πρόταση να λέγονται τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» στην κυριλλική γραφή μέσα στο κράτος, στη λατινική έξω, για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ για χρήση στις διμερείς σχέσεις θα επιλέγεται το όνομα που γουστάρει κάθε χώρα. Η χρήση θα είναι κοινή για άντρες - γυναίκες, ενώ τα παιδιά θα πληρώνουν μισό εισιτήριο.
Ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ και τον τουρκικό στρατό αποφάσισαν να ανοίξει η οδός Λήδρας, που είναι κλειστή από το 1963 στη Λευκωσία. Να δούμε πότε θα αποφασίσει ο Χατζηδάκης με τον Σουφλιά να ανοίξουν την Πανεπιστημίου, που είναι κλειστή κάθε μέρα.
Ο κ. Λαζόπουλος είχε το θάρρος να ζητήσει, μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής, συγγνώμη για τις κατηγορίες, που εξαπέλυσε συλλήβδην κατά των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλούσε μόνο για κάποιους τηλεοπτικούς αστέρες. Η συγγνώμη παράγει ήθος, που ταιριάζει περισσότερο στον ρόλο του και στον ίδιο, και τον τιμά περισσότερο από τη σειρήνα του εύκολου τηλεεισαγγελέα. Στην οποία έχουν υποταχτεί δικοί μας συνάδερφοι και όχι δικοί του.
Η ΓΣΕΕ υπό τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) και ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) αποφάσισαν με τις εργοδοτικές οργανώσεις (κεφάλαιο) να πάρουν αύξηση 12,5% οι εργαζόμενοι, σε 2 χρόνια και σε τρεις δόσεις. Ατοκες;
Με ομοφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακίστηκε ο δικηγόρος Νικολουτσόπουλος, που συνόδευσε την άχρονη Τσέκου στα κανάλια. Για να μην του έρθει κανένας ταξιδιωτικός ιδεασμός.
Με τη φράση «καλώς τα παιδιά» υποδέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πληθυντικός ήταν μια υπερβολή.
Δύο δημοσκοπήσεις, της ALCO και της Metron Analysis, δείχνουν ότι 8 στους 10 πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό. Οσο οι αντιδράσεις τους θα περιορίζονται στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, θα παίρνουν αυτοί από πίσω το ασφαλιστικό.
ΥΓ. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες, που η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Αθηναίων ξερίζωσε τις νερατζιές από την οδό Κανάρη, με το πρόσχημα ότι είχαν γεράσει για να φυτέψει δενδρύλλια άοσμα, ανούσια, διακοσμητικά. Διάβασα πολλές αντιδράσεις και από τους πολέμιους του ξεριζώματος και από τους υπερασπιστές του, των οποίων προΐσταται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μοσχονάς, γνωστός για τα εύκολα ξεριζώματα του πράσινου της Αθήνας. Τα επιχειρήματα περιελάμβαναν όλα τα προτερήματα της νερατζιάς και όλα τα προτερήματα του ανούσιου αντικαταστάτη της. Ολα εκτός από ένα: Οτι κάθε Ανοιξη, εδώ και δεκάδες χρόνια, μέσα στην πνιγμένη στη σκόνη, στα σκουπίδια, στο καυσαέριο, στη μιζέρια, στο γαμοσταυρίδι της καθημερινής βίας στους δρόμους, μία αιθέρια μυρωδιά απλώνεται στην πόλη. Των ανθών της νερατζιάς. Μια ευωδιά απλώνεται για να θυμίσει στους σερνάμενους Αθηναίους τη φύση τους και την ομορφιά της, που έχουν προ πολλού απαρνηθεί. Οταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα το 1941, την Ανοιξη, οι άμαθοι στρατιώτες της Βέρμαχτ ξεπάτωσαν τις νερατζιές από τους καρπούς τους, νομίζοντας ότι είναι πορτοκάλια!Σήμερα τις ξεπατώνουν Ελληνες από τις ρίζες τους, νομίζοντας ότι είναι διακόσμηση. Η πόλη και τότε και τώρα έχει, απλώς, παραδοθεί σε βαρβάρους.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/03/2008
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=30.03.2008,id=41173616,34262160,49064944

Δεν υπάρχουν σχόλια: