Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Ο Καιρός - Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης - Κυριακάτικη 25/05/2008

Οι πολιτικοί έχουν πάντα ένα πρόβλημα για κάθε λύση


Το πολύ το ηλιελαίισον


Λοιπόοον. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας μόνο τρεις στις 10 φορές μειώνονται οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Τις υπόλοιπες επτά, απλώς δεν μειώνονται. Οπως έγινε και με την αύξηση της τιμής τώρα, τάχα εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων. Οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν. Για να ρημάξουν το εισόδημα των καταναλωτών. Που δεν έχουν ούτε έναν μηχανισμό δημόσιας προστασίας από την κερδοσκοπία.
Οι δημόσιοι μηχανισμοί υπάρχουν για να προστατεύουν το κλειστό επάγγελμα των βυτιοφορέων, το προνομιούχο επάγγελμα των πρατηριούχων, τον αφεντικό κλάδο των εταιρειών πετρελαίου και τον συμπαθή κλάδο των ιδιοκτητών διυλιστηρίων και μεταφορικών πλοίων.
Και, φυσικά, την τσέπη του υπουργείου Οκονομικών, που εισπράττει από το φόρο καυσίμων.
Θες κι άλλο; Η Ενωση κονσερβοποιών Ελλάδας έκανε έρευνα σε 5 σουπερμάρκετ ίδιων αλυσίδων στην Αθήνα και τη Γερμανία και βρήκε ότι οι κομπόστες ροδάκινων και άλλων φρούτων ελληνικών, που παράγονται εδώ πουλιούνται από τις κονσερβοβιομηχανίες από 0,55-0,65 ευρώ το κιλό, αλλά στα σουπερμάρκετ πουλιούνται από 1,27-2,23 ευρώ το κιλό. Στο Αμβούργο μάλιστα, οι κονσέρβες πουλιούνται από 10 λεπτά μέχρι 50 λεπτά φτηνότερα απ' όσο στον Κοπανό Ημαθίας, που παράγει ροδάκινα! Φταίει ο Κόπανος Ημιμάθειας.
Μετά τον Τσίπρα, που τον μήνυσε για 1.000.000 ευρώ, ο αντιπρόεδρος της MIG Α. Βγενόπουλος μήνυσε και τον Γιώργο Παπανδρέου για 2.000.000 ευρώ, επειδή δήλωσε ότι η πώληση του ΟΤΕ στην D. Telecom έγινε μέσω της MIG ως αδιαφανής συναλλαγή, εκκολαπτόμενο σκάνδαλο, έκφραση διαπλοκής και διαφθοράς, κάτω από το τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει δίκιο. Διότι ό,τι έγινε, έγινε πάνω στο τραπέζι. Που ήταν πλούσιο.
Πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας ΜΙ5 παραιτήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα του ήταν μία από τις πέντε πόρνες που συμμετείχαν σε σαδομαζοχιστικό όργιο με τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Φόρμουλα 1. Για να μη μεμψιμοιρούν μερικοί, ότι μόνο στην Ελλάδα δεν φτάνει ο ένας μισθός.
Ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης προαναγγέλλει, πάλι, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καλά. Ας γίνουν πρώτα τα δημόσια.
Επίσης, από σήμερα ταξί και λεωφορεία είναι ακριβότερα από 8% μέχρι 45% μετά την αναγγελία του υπουργού Μεταφορών, ότι θα είναι ακριβότερα από 5% μέχρι 10%.
Παρεμπιπτόντως, φαντάζεστε τον Βγενόπουλο να μηνύει τον Ανδρέα ή τον Φλωράκη; Τα κεφάλαια αντί απ' το Ντουμπάι θα έρχονταν απ' το Goodby.
Στις εκλογές για τα τοπικά και περιφερειακά όργανα του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι πήραν την κάλπη στο Μαρούσι, το ένα τρίτο των οργανώσεων δεν είχε στείλει αποτελέσματα 24 ώρες μετά, οι τρεις υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης αλληλοενίστανται επισήμως και άλλοι κατάγγειλαν διπλοψηφίες. Υστερα σου λένε, ότι δεν υπάρχει ιδιωτικό ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Πώς θα καταλάβετε ότι ένα λάδι έχει τηγανιστεί πολλές φορές; Δεν θα το καταλάβετε. Γιατί; Απλό: Πώς θα καταλάβετε ότι ένας έχει μαυρίσει από τον ήλιο; Αμα χρειάζεται να σου πουν πώς θα το καταλάβεις, ασ' το.
Πώς θα καταλάβετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ψεύτικα με ορμόνες; Δεν θα το καταλάβετε. Αμα τα τρία τέταρτα της Ελλάδας είναι πρώτη και δεύτερη γενιά αγρότες και ψωνίζουν αυτά τα ξυλάγγουρα, που λέγονται ντομάτες, φράουλες, ροδάκινα, αγγούρια και τα τρώνε κιόλας, ενώ ξέρουν ποια είναι η γεύση των αληθινών, δεν θα το καταλάβετε ποτέ.
Γιατί, άμα δεν αντέδρασε όλος αυτός ο κόσμος, παρά καλόφαγε και ψωνίζει τις άνοστες πατάτες, τα γλυκερά κρεμμύδια, τα άγουρα κεράσια, τις ξυλομελιτζάνες, τα άγευστα καρπούζια και όλη τη συμφορά, που στοιχίζει μια περιουσία, άμα πληρώσεις στο μανάβη, δεν θα αντιδράσει ποτέ.
Αφού δεν τα πέταξε στα μούτρα του εστιάτορα και του λαχανοπώλη με το που του τα σερβίρανε, το 'χασε το παιχνίδι.
Το δράμα είναι ότι το χάσαμε κι εμείς, που δε θέμε να τρώμε τα ξυλοκέρατα για φυτά. Και που μας νοιάζει.
Υστερα σε πείραξε το ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο, που φάγαμε στο τηγάνι, στην ταβέρνα, στα τσιπς, στα γλυκά, στις μαγιονέζες και τις μουστάρδες, στα κέικ και σ' ένα σωρό άλλα προϊόντα μαγειρικής. Αμα δεν υπήρχαν οι ορμόνες και τα πετρελαιοειδή ο γιος μας κι η κόρη μας ακόμα θα ήτανε καχεκτικοί στο 1,60 και 1,70, με τον κώλο στους 50 πόντους από το πεζοδρόμιο.
Ενώ τώρα τους βλέπεις και τους δείχνεις με περηφάνια: «Κοίτα ένας παίδαρος». Από τα Μέγαρα στα μέγαρα.
ΥΓ Τη βδομάδα αυτή, το ΝΑΤΟ δέχτηκε εμπράκτως τις τουρκικές αμφισβητήσεις για την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή του Αη Στράτη, ματαιώνοντας επί της ουσίας για δεύτερη συνεχή χρονιά την άσκηση, που είναι προγραμματισμένη εκεί.
Τα ελληνικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, που είχαν την περσινή πείρα και τις πληροφορίες, ότι οι Τούρκοι θα προσπαθούσαν και φέτος να υπονομεύσουν την άσκηση, δεν έκαναν τίποτε απολύτως ούτε για να προλάβουν, ούτε για να υπερασπιστούν, ούτε για να αντιδράσουν σαν υπεύθυνα χώρας, που ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Αντιθέτως, με τη γνωστή καμπούρα του Καραγκιόζη προσπάθησαν να εκμαιεύσουν από τον μπαμπά (τις ΗΠΑ) μια διαβεβαίωση, ότι δεν θα ανατραπεί το σχέδιο της άσκησης, πράγμα που πήραν και γύρισαν από το άλλο πλευρό.
Οπως αποδείχθηκε, αυτό που πήραν ήταν στ' αλήθεια πράγμα, και μαλιστα εις διπλούν, για πολλοστή φορά που παρακαλάνε και επαναπαύονται σε ξένες πλάτες.
Πώς να σε σεβαστούν μετά οι αντίπαλοι, άμα, έτσι σκυμμένο, δεν σε σέβονται ούτε αυτοί που θεωρείς συμμάχους.
Ερμηνεύεται, έτσι, πώς μέσα από τόση κακομοιριά αναδύεται μια Καλομοίρα.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης - Κυριακάτικη 25/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: