Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Ο ΚΑΙΡΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 27/04/2008 - Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης

Αγαπάτε αλλήλους

Το πρωτόκωλο του Κιότο.
Ο ΚΑΙΡΟΣ
Η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι αν δεν δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των ρύπων στην ατμόσφαιρα, θα την αποβάλει από το διεθνές σύστημα εμπορίας ρύπων, το Πρωτόκολλο του Κιότο. Αν θέλει να το πει κανείς πιο απλά, μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια.
Οι ελληνικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την καταγραφή των ρύπων έχουν γράψει την υπόθεση στα παλιά τους τα παπούτσια εδώ και δύο χρόνια, που έληξε η σύμβαση με τον φορέα καταγραφής, που ήταν το Αστεροσκοπείο.
Η επιτροπή του ΟΗΕ ήρθε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, βρήκε χάος, πήρε υποσχέσεις ότι το χάος θα γεμίσει, προφανώς η κρατική μηχανή αποφάσισε ότι «'ντάξει μωρέ, θα τους δώσουμε δύο νούμερα και θα το καλύψουμε με τους κουτόφραγκους», μόνο που τα νούμερα που έδωσαν τα κρατικά νούμερα δεν ξεγέλασαν τους κουτόφραγκους. Οι οποίοι τώρα απειλούν την τσέπη των φορολογούμενων με δυσθεώρητα πρόστιμα: Εμ, ποιος θα τα πληρώσει, ο Σουφλιάς ή ο Καλογιάννης απ' την τσέπη τους!
Τι είναι, όμως, το εμπόριο ρύπων; Η Γη έχει χωριστεί στις 141 χώρες, που υπογράφουν τη Συνθήκη του Κιότο, με ένα συντελεστή ρύπων. Η Ναμίμπια, ας πούμε, έχει πολύ χαμηλό συντελεστή σε ρύπους. Η Ελλάδα έχει πολύ ψηλό. Ωραία. Η Ελλάδα πουλάει στη Ναμίμπια ένα ποσοστό ρύπων τέτοιο, που χαμηλώνει τον ελληνικό συντελεστή κάτω από τα όρια κινδύνου.
Δηλαδή, θα μου πεις, άμα η Ναμίμπια αγοράσει τους ρύπους, οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και της Ελευσίνας θα σταματήσουν να πεθαίνουν από τους ρύπους των εργοστασίων εκεί γύρω; Οχι. Τα εργοστάσια θα ρυπαίνουν, οι κάτοικοι θα πεθαίνουν, η Ναμίμπια θα είναι καθαρή, αλλά στα νούμερα πιο βρόμικη, η Ελλάδα θα είναι βρόμικη, αλλά στα νούμερα πιο καθαρή και η Συνθήκη του Κιότο θα θριαμβεύει περιβαλλοντολογικά, όχι επειδή ο πλανήτης έγινε καθαρότερος, αλλά γιατί κάποιοι εξαγοράζουν με χρήμα τον κοινό θάνατο.
Θα μου πεις πάλι, τι να κάνουμε. Να κλείσουμε τις βιομηχανίες; Εξαρτάται. Πώς βλέπει κανείς συνολικά τη ζωή του είδους στον πλανήτη. Αλλά δεν είναι αυτό το τωρινό ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να ξέρουμε ότι το παιχνίδι λέγεται ο εξαπατών του εξαπατώντος. Στο βωμό του κέρδους βεβαίως βεβαίως.
Πρέπει να το ομολογήσουμε, η κοινωνία είναι σκληρή και άκαρδη. Δεν πρόλαβε να πέσει με το ποδήλατο ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σταμάτα και οι κακές γλώσσες ξεσάλωσαν.
- Γιατί έπεσε από το ποδήλατο; Γιατί είδε απότομα την πινακίδα Σταμάτα.
- Τι ζήτησε μόλις τον πήγαν στο ΚΑΤ; Να τον πάνε στο Παίδων.
Περαστικά πρόεδρε.
Ο μεγαλέμπορος φιστικιών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ πήγε στη Μ. Ανατολή και συνομίλησε με τη Χαμάς, υπό τις αποδοκιμασίες του Ισραήλ και της Κοντολίζας Ράις. Οι οποίοι στη διατροφική αλυσίδα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μπανάνας.
Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άμα μια γυναίκα τρώει πολλές θερμίδες πριν από τη σύλληψη γεννάει αγόρι. Μετά τη σύλληψη γεννάει στη φυλακή.
Η ΔΕΗ έκοψε χωρίς άδεια 5.000 δέντρα στη Μεγαλόπολη, που έγινε στάχτη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, για να βάλει φωτοβολταϊκά, και ο νομάρχης Αρκαδίας τής έβαλε 30.000 ευρώ πρόστιμο. Που δεν έκοψε κι άλλα τόσα.
Από τους 179.000 ημίονους που υπήρχαν στη χώρα το '70, σήμερα απόμειναν 13.031, γιατί έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των γαϊδουριών. Εχουν μαζευτεί όλα στις πόλεις.
Εφυγε στα 95 του ο Νίκος Παντελάκης, ο αρχαιότερος βιβλιοπώλης της «Εστίας», που, έχοντας τελειώσει μόνο την τετάρτη Δημοτικού, γνώριζε όλη την ελληνική γραμματεία των εκδόσεων. Επειδή τα γράμματα είναι μια διαδικασία της ψυχής. Και όχι του εξυπνακισμού.
Μετά το Πάσχα σταματούν τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης της Ακρόπολης, γιατί εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τα επιδόματά τους από τον Οκτώβριο. Στο Βρετανικό Μουσείο απευθύνθηκαν; Μήπως μαζί με τα Μάρμαρα στείλει και τίποτε λεφτά.
Ο Τζίγκερ Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι πουλάει το 40% του Παναθηναϊκού. Είναι μια ευκαιρία για τον Κόκκαλη.
Ο ιεραπόστολος Φερνάντο Λούγο εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Παραγουάης, αφού κέρδισε τον τίτλο «ο επίσκοπος των φτωχών». Να δούμε τι θα κάνει στην καρέκλα των πλουσίων.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος και το Ιράν επιτεθεί με πυρηνικά στο Ισραήλ, θα εξαφανίσει το Ιράν από το χάρτη. Πολύ φοβάμαι ότι σε μια τέτοια περίπτωση απλώς θα εξαφανιστεί ο χάρτης.
Ακριβότερο κατά 70% είναι το Πάσχα την τελευταία 4ετία. Από τα πάθη των εμπόρων.
Ξανάρχισαν να δουλεύουν στα θερμοκήπια της Ν. Μανωλάδας οι ξένοι εργάτες, μετά την προφορική συμφωνία με τους παραγωγούς φράουλας για αύξηση 2,70 ευρώ στο μεροκάματο. Μόνο που τη μέρα της πληρωμής δεν θα είναι εκεί οι δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, στο Σύμπαν μάλλον σπανίζει η νοήμων ζωή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στη Γη. Αλλά, πρέπει να ξεπεράσει κανείς τη βλακεία για να το καταλάβει.
ΥΓ Ο βρετανός πρωθυπουργός και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ συμφωνούν ότι η πείνα αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή για την παγκόσμια υγεία. Φυσικά. Γιατί για να πεινάνε 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, άλλο ένα δισεκατομμύριο απειλείται από χοληστερόλη και παχυσαρκία.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/04/2008 http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=72224192,5172896,93976768

Δεν υπάρχουν σχόλια: