Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Μειώνονται τα εισιτήρια στο σινεμά, με κλείσιμο απειλούνται οκτώ αίθουσες

Η κρίση της μεγάλης οθόνης... Μειώνονται τα εισιτήρια στο σινεμά, με κλείσιμο απειλούνται οκτώ αίθουσες. Μειώνεται η προσέλευση στα σινεμά, σε μια περίοδο- μεταίχμιο για την Έβδομη Τέχνη. Αθήνα 22/04/08
Μεγάλη κρίση αντιμετωπίζει το σινεμά τα τελευταία χρόνια. Τα εισιτήρια μειώνονται συνεχώς, το αντίτιμο αυξάνεται με αποτέλεσμα πολλοί να προτιμούν να κατεβάσουν τις ταινίες μέσω Διαδικτύου, ενώ οκτώ αίθουσες ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σινεμά βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Από τη μία αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, με τα εισιτήρια της φετινής σεζόν να είναι κατά 661.378 λιγότερα από πέρυσι, και με πληροφορίες να θέλουν τουλάχιστον οκτώ μεμονωμένες αίθουσες να κατεβάζουν ρολά. Οι φήμες μιλούν για το Αστρον στους Αμπελοκήπους, τα Μαρούσι 1 και 2 και το Αβάνα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και οι μεγάλες ταινίες της σαιζόν δεν κατάφεραν να κόψουν πολλά εισιτήρια. Το οσκαρικό Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους έκοψε περίπου 140.000, ενώ η Εξιλέωση δεν κατάφερε καν να φτάσει τις 200.000.
Και δεκάδες άλλες παραγωγές εξαφανίζονται μετά από μία ή δύο εβδομάδες προβολής στις αίθουσες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και ο αριθμός των ταινιών που προβάλλονται είναι ιδιαίτερα αυξημένος και θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας.
Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εταιρείες διανομής αυξάνονται. Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 21 εταιρείες, ενώ παρατηρούνται τάσεις περαιτέρω αύξησης.
Η λύση βρίσκεται μάλλον στο ελληνικό σινεμά. Σε μόλις τρεις εβδομάδες το Μόλις Χώρισα έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια, ενώ με 750.000 εισιτήρια το επίσης ελληνικό Ελ Γκρέκο αποτελεί κι αυτό φαινόμενο της σαιζόν. Συμπαθητικά κινήθηκε και το Πρώτη φορά Νονός της Όλγας Μαλέα.
Τις επόμενες ημέρες οι αιθουσάρχες περιμένουν την έξοδο της ταινίας Λούφα και απαλλαγή- Ι4 με σκηνοθέτη τον Βασίλη Κατσίκη (όχι τον Νίκο Περάκη).
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρουν Τα Νέα ότι πολλοί αιθουσάρχες ζητούσαν από την εταιρεία παραγωγής Odeon να βγει η ταινία στις αίθουσες το Πάσχα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εισιτηρίων.
Για την επόμενη χρονιά η εταιρεία παραγωγής ετοιμάζει τον Ηλία του 16ου και μια σειρά άλλων κωμωδιών σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση, από την οποία δεν έχουν γλυτώσει ούτε τα multiplex.
Διεθνές το πρόβλημα
Μείωση των εισιτηρίων παρατηρούνται και διεθνώς. Ακόμα και όταν κάποιες ταινίες σπάνε τα ρεκόρ και σκαρφαλώνουν στην κορυφή του box office, αυτό θεωρείται επίτευγμα της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου περισσότερο παρά της προσέλευσης στις αίθουσες.
Για αυτό το λόγο τα ξένα στούντιο αναζητούν μια σειρά λύσεων.
Ήδη ο Τζέφρι Κάτσενμπεργκ, ένα εκ των αφεντικών της Dreamworks, πρότεινε να παράγονται περισσότερες ταινίες 3D, καθώς και να μετατραπούν όλες οι αίθουσες σε digital για να μειωθεί το κόστος από τις κόπιες και τα μεταφορικά.
Το κόστος της τεχνολογικής αυτής υποδομής θεωρείται πολύ μεγάλο για τα σινεμά, ειδικά για τις μικρότερες αίθουσες. Newsroom ΔΟΛ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=893758&lngDtrID=253

Δεν υπάρχουν σχόλια: