Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Αναβολή πρόσκλησης στα Σκόπια - Βέτο

Αναβολή πρόσκλησης στα Σκόπια
Με «πιάτο» το ελληνικό βέτο στην ΠΓΔΜ το δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ
Βουκουρέστι 02/04/08 22:55 Τελευταία ενημέρωση 03/04/08 00:30
Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα κατά το δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της Συμμαχίας να αποφασιστεί η αναβολή της πρόσκλησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Στη διάρκεια των δείπνων εργασίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Όπως τονίστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία, που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, να ισχύει έναντι όλων και να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Ο Τζέιμς Απατουράι σημείωσε, ακόμη, ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, παρατηρώντας παράλληλα ότι όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Τζ.Απατουράι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στην επίσημη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το κείμενο των συμπερασμάτων.
Η Ελλάδα θα επιμείνει να υπάρξει διατύπωση που να αναφέρει πως πρώτα θα εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εν συνεχεία θα ληφθεί απόφαση της Συμμαχίας για πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ.
Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια του δείπνου διατυπώθηκαν οι απόψεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι πιέσεις δεν ήταν ασφυκτικές.
Εκτός των γνωστών θέσεων που διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ, υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία, ενώ αναφανδόν υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τάχθηκε η Σλοβενία (προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ), η Τουρκία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία.
Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ, αλλά με κατανόηση στις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκαν η Γερμανία και το Βέλγιο. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».

Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κ.Καραμανλής είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, καθώς και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Ο.Μπους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=887702&lngDtrID=244

Δεν υπάρχουν σχόλια: