Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΑΔ για την απόφαση με τα λευκά ψηφοδέλτια της Πέλλας

«Χαστούκι» από το ΕΔΑΔ
Το μπαλάκι στο Εκλογοδικείο πετά η κυβέρνηση για την ευρω-καταδίκη της «λευκής ψήφου» Αθήνα 11/04/08
Την απόφαση του ελληνικού Εκλογοδικείου επικαλέστηκε η κυβέρνηση, σχολιάζοντας την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απόφαση με τα λευκά ψηφοδέλτια της Πέλλας, η οποία «χαρίσει» μία επιπλέον έδρα στη ΝΔ και με την οποία είχε μπει στην προηγούμενη Βουλή ο θείος του πρωθυπουργού Αχιλλέας Καραμανλή.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ, και ερωτηθείς αν αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, απάντησε πως πρόκειται για απόφαση Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας μας και είναι φυσικό αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να τις υπερασπίζεται η χώρα, όταν εγκαλείται ενώπιον δικαστηρίων στο εξωτερικό.
Σε επόμενη ερώτηση για εκείνους που αδικήθηκαν, ο κ. Αντώναρος είπε ότι αυτό που αποκαλείται αδικία εδράζεται σε μία απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και ότι δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία και τις πράξεις της Δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση «ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί σχετική διάταξη στον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με την οποία δεν θα συνυπολογίζονται τα λευκά ψηφοδέλτια».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Παπακωνσταντίνου σχολίασε «αυτή η κυβέρνηση έχει μια ιστορία με αποφάσεις της οι οποίες καταπίπτουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μια ιστορία με πολιτικές που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, φοβούμαι ότι δεν θα είναι και η τελευταία».
Η απόφαση του ΕΔΑΔ
Η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πασχαλίδη και Στάθη Κουτμερίδη, αλλά και τον Κώστα Ζαχαράκη της ΝΔ, οι οποίοι έχασαν τη βουλευτική τους έδρα το 2005.
Το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο που εδρεύει στο Στρασβούργο, δικαίωσε τους τρεις βουλευτές και επιδίκασε σε όλους χρηματική αποζημίωση, ανάλογη με τις αποδοχές που θα είχαν κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας, η οποία μειώθηκε λόγω της έκπτωσής τους από το Εκλογοδικείο.
Όπως σημείωναν Τα Νέα, στην απόφαση του ΕΔΑΔ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) «προσέβαλε τις αρχές της θεμιτής εμπιστοσύνης και της νομιμότητας, τόσο απέναντι στους ενάγοντες που έχασαν την έδρα τους όσο και στους ψηφοφόρους».
Απορρίπτοντας εξάλλου τις θέσεις της κυβέρνησης που υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της απόφασης, το ΕΔΑΔ επισημαίνει: «Εφόσον η επιλογή του λαού έχει εκφραστεί δημοκρατικά και ελεύθερα, καμία ύστερη τροποποίηση στην οργάνωση του εκλογικού συστήματος δεν μπορεί να θέσει σε αμφιβολία αυτή την επιλογή, παρά μόνο σε περίπτωση επιτακτικών κινήτρων για τη δημοκρατική τάξη...
»Η (ελληνική) κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε κανέναν επιτακτικό λόγο ως προς τη δημοκρατική τάξη, που να δικαιολογεί την επέμβαση στο δικαίωμα των εναγόντων να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Δικαστήριο κρίνει ότι ο απρόβλεπτος τρόπος με τον οποίο το ΑΕΔ ερμήνευσε και στη συνέχεια εφάρμοσε τον εκλογικό νόμο προσέβαλε την ίδια την ουσία των δικαιωμάτων που εγγυάται το Πρωτόκολλο της Ρώμης (σ.σ. Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου)».
Newsroom ΔΟΛ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=890531&lngDtrID=244

Δεν υπάρχουν σχόλια: