Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Βαλκανοποίηση της Παλαιστίνης - 2) Πριν από λίγες μέρες δικαστήριο του Καΐρου αθώωσε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου μολυσμένου αίματος

Αρωμα Ανατολής


Βαλκανοποίηση της Παλαιστίνης

Ο Λίμπερμαν, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, αποκάλυψε το σχέδιό του περί δημιουργίας de facto κρατικής οντότητας στη Γάζα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αν μη τι άλλο σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Γιατί Παλαιστίνη χωρίς Γάζα δεν έχει νόημα και δεν θα είναι βιώσιμη κρατική οντότητα. Ή θα μετατραπεί σε τμήμα της Ιορδανίας ή του Ισραήλ. Η Γάζα πάντα προβλημάτιζε το Ισραήλ. Μετά την προσάρτησή της το 1967 στο ισραηλινό κράτος θεωρήθηκε βαρίδι, γι' αυτό η Γκόλντα Μέιρ ευχήθηκε να την καταπιεί η θάλασσα. Το 2005 ο Σαρόν αποχώρησε από τη Γάζα, αλλά ήρθε το 2007 το πραξικόπημα της Χαμάς για να προσφέρει στο Ισραήλ την πιο ιδανική ιδέα, τον αποκλεισμό της, ώστε να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα και να περιπλεχθεί περισσότερο το Μεσανατολικό. Η δημιουργία του κράτους της Γάζας επιπλέον σημαίνει ισλαμικό εμιράτο υπό τη Χαμάς και κατ' επέκταση ενδυνάμωση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, σημαίνει μεσογειακό λιμάνι για την Τεχεράνη, και η Τουρκία δεν θα έλεγε όχι σε ένα δεύτερο ψευδοκράτος-έκτρωμα στη γειτονιά της.
Αραγε είναι προσωπική ιδέα του Λίμπερμαν ή την παραθέτει σε συνεννόηση με όλες τις άλλες πλευρές, και με τι ανταλλάγματα; Εδώ και τώρα είναι η ώρα της Χαμάς να επιλέξει. Ή θα συμβάλει στη βαλκανοποίηση της πατρίδας, υπέρ ενός ισλαμικού εμιράτου, ή θα αρνηθεί, προκρίνοντας μια δημοκρατική Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

2) «Απονες εξουσίες»
Πριν από λίγες μέρες δικαστήριο του Καΐρου αθώωσε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου μολυσμένου αίματος. Ενώ ο κόσμος περίμενε από το δικαστήριο να είναι καταπέλτης, είδε μια πολιτική απόφαση, μιας και ο βασικός κατηγορούμενος είναι αδελφός του προέδρου της Βουλής. Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 20άχρονου κρατούμενου Χ. Σαΐντ στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξάνδρειας. Αν και η επίσημη ιατροδικαστική έρευνα ανέφερε ότι πέθανε επειδή κατάπιε ένα αντικείμενο (!), το άγρια κακοποιημένο πρόσωπό του από βασανιστήρια άλλα έδειξε και ο κόσμος είναι ακόμα εξοργισμένος. Ετσι η αντιπολίτευση πέτυχε να ανοίξει ξανά η υπόθεση.
Το δικαστήριο με τη συγκεκριμένη απόφασή του για το αίμα υποστηρίζει πως αυτό ήταν κατάλληλο όταν έφτασε στα νοσοκομεία, αλλά η κακή συντήρησή του ήταν η αιτία που μολύνθηκε. Αν και είναι αντιφατικό, πιθανόν να 'ναι κι έτσι. Αλλά ο κόσμος πια δεν πείθεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται άνθρωποι της εξουσίας στα εγκλήματα. Το καθεστώς αρνείται τις απαιτήσεις των θυμάτων γιατί πιστεύει πως είναι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, και θέλοντας να υπερασπιστεί το κύρος του, προστατεύει τους εγκληματίες. Οι εξουσιαστές πρέπει να αντιληφθούν πως όταν μετατρέπονται από ηθικοί σε φυσικοί αυτουργοί σε εγκλήματα γίνονται στόχος για τη λαϊκή οργή και όχι μόνο για την αντιπολίτευση. Ο νεαρός Σαΐντ δεν ήταν ούτε επώνυμος ούτε ανήκε στην αντιπολίτευση, ωστόσο στα ιντερνετικά sites υπάρχουν 400.000 υπογραφές οργισμένων, ενώ η αντιπολίτευση με το ζόρι μαζεύει μερικές εκατοντάδες ατόμων σε μια συγκέντρωση. Οι εξουσιαστές μπορούν να ελέγχουν ή να λυγίζουν ή ακόμη και να εξαγοράζουν την αντιπολίτευση, αλλά η οργή του λαού ούτε ελέγχεται ούτε εξαγοράζεται.

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 1 Αυγούστου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: