Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Τους μετέφεραν για να μην μπορούν να δικαστούν στις ΗΠΑ - Η CIA...

Τους μετέφεραν για να μην μπορούν να δικαστούν στις ΗΠΑ


Η CIA είχε μυστικά μεταφέρει τέσσερις κρατουμένους για τρομοκρατική δράση, στο Γκουαντάναμο το 2003, χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι αργότερα αποκαλύφθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν πίσω στις φυλακές που προηγουμένως κρατούνταν προτού το Ανώτατο Δικαστήριο τους επιτρέψει πρόσβαση σε δικηγόρους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, η μεταφορά αυτή επέτρεψε στους Αμερικανούς να ανακρίνουν τους κρατουμένους στις «μαύρες φυλακές» της CIA για άλλα δύο χρόνια χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή παρατηρητές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά τους απέκλεισε από την προοπτική προσφυγής σε αμερικανικά δικαστήρια. Αν είχαν παραμείνει στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο για άλλους τρεις μήνες θα είχαν θεμελιώσει αυτά τα δικαιώματα.
Επρόκειτο απλώς για μια στρατηγική που απέκλειε τους κρατουμένους από την πρόσβαση στα δικαστήρια, όπως καταγγέλλουν συνήγοροι. Η απομάκρυνση κρατουμένων από τη βάση του Γκουαντάναμο δείχνει, όπως λένε τώρα αναλυτές, πόσο η κυβέρνηση Μπους ανησυχούσε μήπως το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρούσε σε άρση του απορρήτου σε σχέση με το πρόγραμμα κράτησης υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Ταυτοχρόνως δείχνει και τις έντονες προσπάθειες της ίδιας κυβέρνησης να μείνουν οι κρατούμενοι αυτοί μακριά από τα αμερικανικά δικαστήρια. Ολες οι κινήσεις γίνονταν με απόλυτη μυστικότητα, ώστε φαίνεται πως ακόμη και άνθρωποι που γνώριζαν το πρόγραμμα κράτησης της CIA μπορεί να μην ήταν ενήμεροι γι' αυτό το κομμάτι του. Χρόνια αργότερα, η νομιμότητα του όλου προγράμματος εξακολουθεί να προβληματίζει και φυσικά να ρίχνει τη σκιά της στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να αντιμετωπίσει τα θέματα των κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατική δράση.
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: