Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ WIKILEAKS, ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΤΖ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ WIKILEAKS, ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΤΖ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ


«Μ' αρέσει να χαλάω τα σχέδια των δυνατών»

Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ koliatsu@enet.gr

Ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, θεωρείται από το Πεντάγωνο άτομο επικίνδυνο. Στη γερμανική επιθεώρηση μιλά για το δημοσιευμένο υλικό, τον τρόπο λειτουργίας τού ιστότοπου, την προστασία των πηγών του και τα κίνητρα για την ίδρυσή του.

«Επικίνδυνοι είναι εκείνοι που διεξάγουν πόλεμο, όχι αυτοί που προσπαθούν να τους σταματήσουν», λέει ο Τζούλιαν Ασάντζ

Κύριε Ασάντζ, δημοσιεύετε τεράστιο όγκο απόρρητου υλικού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ποιο είναι το κίνητρό σας;
«Πρόκειται για την εκτενέστερη περιγραφή που διεξήχθη ποτέ κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης -κι επιπλέον σε χρονική περίοδο κατά την οποία υπάρχουν περιθώρια μεταστροφής σε κάτι καλό. Περιέχει καταγραφές για περισσότερα από 90.000 περιστατικά, όπως και ακριβή γεωγραφικά στοιχεία - υλικό που παραμερίζει οτιδήποτε έχει γραφτεί μέχρι στιγμής για το Αφγανιστάν. Δεν θ' αλλάξει μόνο την οπτική μας γι' αυτόν τον πόλεμο, αλλά για όλους τους σύγχρονους πολέμους».
Πιστεύετε ότι η δημοσιοποίηση θα επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις;
«Ναι. Το υλικό ρίχνει φως στην καθημερινή κτηνωδία και την αθλιότητα του πολέμου. Θα αλλάξει την κοινή γνώμη, ακόμη και τη γνώμη ατόμων που διαθέτουν πολιτική και διπλωματική επιρροή. Υπάρχει μια γενικότερη άποψη, ότι θα ήταν προτιμότερος ο τερματισμός του πολέμου. Τα στοιχεία δεν θα το καταφέρουν αυτό, θα επηρεάσουν, όμως, την πολιτική βούληση».
Το υλικό περιέχει στρατιωτικά μυστικά και ονόματα πηγών. Με τη δημοσιοποίηση δεν θέτετε σε κίνδυνο τις δυνάμεις των διεθνών σωμάτων και μαζί τούς Αφγανούς πληροφοριοδότες τους;
«Τα στοιχεία δεν περιέχουν πληροφορίες για τρέχουσες κινήσεις στρατευμάτων. Από αυτή την άποψη η πηγή μας προσπάθησε να περιορίσει "ζημιές" και μας επιφόρτισε να ελέγξουμε το υλικό, ώστε να μη συνιστά σοβαρό κίνδυνο για αμάχους. Εκλαμβάνουμε πολύ σοβαρά την προστασία των πηγών μας και ιδιαιτέρως συγκεκριμένες πηγές τού αμερικανικού στρατού και των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (ISAF). Επιλέξαμε περιστατικά κι επεξεργαστήκαμε το υλικό, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για αμάχους. Υπάρχουν στοιχεία που δικαίως είναι απόρρητα, αλλά και κάποια που δικαίως μπορεί κανείς να τα παραβιάσει. Δυστυχώς, εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβαίνουν ορισμένους νόμους, μπορούν με μεγάλη ευκολία να κάνουν κακή χρήση του δικαιώματος διατήρησης απορρήτων. Γενικώς, το WikiLeaks φροντίζει να προστατεύονται οι πηγές και να πληροφορείται η κοινή γνώμη».
Τελικώς, όμως, κάποιος αποφασίζει για τη δημοσίευση. Ποιος καθορίζει τα κριτήρια; Ο συγκεκριμένος ιστότοπος θεωρείται «πρωτοπόρος μαχητής» της ελεύθερης πληροφόρησης και δεν διέπεται ο ίδιος από διαφάνεια.
«Αυτό είναι γελοίο -δηλώνουμε με σαφήνεια και ακρίβεια τι δημοσιεύουμε και τι όχι. Σ' εμάς δεν υπάρχουν αποφάσεις ad hoc, αλλά έχουμε πάγιες αρχές και δημοσιοποιούμε τις πρωταρχικές πηγές μαζί με τα κείμενά μας».
Το πρόβλημα είναι ότι το WikiLeaks δεν μπορεί να υποστεί νομικές συνέπειες για πιθανά λάθη. Οι διακομιστές σας (server) βρίσκονται σε χώρες που σας προσφέρουν ευρεία προστασία. Βρίσκεται ο ιστότοπός σας υπεράνω νόμου;
«Δεν κινούμαστε σε "κενό αέρος". Ολοι οι συμμετέχοντες ζουν σε κράτη όπου ισχύουν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους νομοθεσίες. Σε διάφορες χώρες έχουμε προσαχθεί σε δίκες, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε δικαιωθεί σε όλες, αφού τις αποφάσεις λαμβάνουν δικαστήρια και όχι επιχειρήσεις ή στρατηγοί. Μέχρι τώρα νόμος, δικαστήρια, ακόμη και συνταγματικές διατάξεις βρίσκονταν στο πλευρό μας».
Τι εννοείτε όταν λέτε πως η διαφάνεια, για την οποία αγωνίζεστε, συνδέεται με μια δικαιότερη κοινωνία;
«Αληθινές μεταρρυθμίσεις μπορούν να υπάρξουν μόνον όταν αποκαλύπτονται άδικες ενέργειες. Και καλύτερα είναι να προλαβαίνει κανείς τις αδικίες, πριν συμβούν -για παράδειγμα, επεμβαίνοντας με αποκαλύψεις στην εφαρμογή ενός σχεδίου».
Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ η κυβέρνηση Νίξον αποκάλεσε τον πληροφοριοδότη που διέρρευσε το περιεχόμενο των εγγράφων τού Πενταγώνου στον Τύπο, «πλέον επικίνδυνο άτομο στην Αμερική». Σήμερα είστε εσείς ο πιο επικίνδυνος ή αυτός που κινδυνεύει περισσότερο;
«Οι πιο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που διεξάγουν πόλεμο -αυτούς πρέπει να σταματήσουμε. Αν αυτή η άποψη με καθιστά στα μάτια σας επικίνδυνο, τότε έτσι είναι».
Πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το WikiLeaks;
«Ζούμε μόνο μία φορά, γι'αυτό μέσα σε όσο χρόνο διαθέτουμε πρέπει να δημιουργούμε κάτι σοβαρό και εποικοδομητικό. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι κάτι τέτοιο για εμένα. Μου αρέσει να "στήνω" μεγάλα συστήματα, να βοηθώ ευάλωτους ανθρώπους - αλλά και να χαλάω τα σχέδια των "δυνατών". Αυτό με διασκεδάζει πραγματικά».

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 31 Ιουλίου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: