Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Εγκλημα και τραγωδία

Έντυπη Έκδοση 

Εγκλημα και τραγωδία

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κατακραυγή και καταδίκη της εγκληματικής επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά των πλοίων, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, δεν πρόκειται να πτοήσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία την ενέκρινε, την ευλόγησε και τη δικαιολόγησε με τη λογική του ισχυρού, που εφαρμόζει τον δικό του νόμο.
ΔΙΕΠΡΑΧΘΗ με την επίθεση ένα εν ψυχρώ έγκλημα με θύματα αμάχους. «Συνιστά εγκληματική πράξη η αφαίρεση της ζωής αμάχων», όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας. Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών». Κατά τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, όπως και για την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία «γι' αυτή την έκταση της βίας».
ΑΥΤΕΣ οι σκληρές δηλώσεις και η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πτοούν το Ισραήλ, που καλύπτεται με την άκρως χλιαρή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος είπε ότι: «Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζονται αυτήν τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία».
ΟΥΤΕ ΜΙΑ λέξη για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, ούτε και καταδίκασε τη φονική επιδρομή εναντίον πλοίων στα διεθνή ύδατα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ουίλιαμ Μπάρτον.
ΠΟΙΟΣ ΑΦΕΛΗΣ μπορεί να πιστέψει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρακολουθούν τα πάντα στον πλανήτη, δεν γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες της πολύνεκρης αναίτιας τραγωδίας, η οποία προκαλεί παγκόσμια οργή, διότι δεν δικαιολογείται με τίποτε απολύτως;
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του Λευκού Οίκου με τη χλιαρή, αναιμική δήλωση είναι συνεπής με τη δημόσια αναγνώριση από τις ΗΠΑ του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, όμως, ως ενέργεια αυτοάμυνας μια επίθεση κατά αμάχων σε πλοία που έπλεαν στα διεθνή ύδατα; Μόνο αν η «αυτοάμυνα» είναι ο οργουελιανός όρος για την απρόκλητη επίθεση.
ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ, όμως, πώς δικαιολογείται και το διαρκές έγκλημα αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας; «Τέτοιες τραγωδίες θα είχαν αποφευχθεί αν το Ισραήλ έπαιρνε υπόψη του τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο αποκλεισμό της Γάζας», δήλωσαν ο ειδικός συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι και ο γενικός επίτροπος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Φιλίπο Γκράντι.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 χρόνια μετράει η τραγωδία της Μέσης Ανατολής. Πόσο αίμα αθώων πρέπει να χυθεί ακόμη και από τις δύο πλευρές των αντιμαχομένων, για να κινηθεί αποφασιστικά η διεθνής κοινότητα και να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία; Και πόσες ακόμη δεκαετίες πρέπει να περάσουν, πόσο αίμα να χυθεί για να κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις αυτονόητες συνθήκες των, εκάστοτε, τραγωδιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: