Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Καπνός τα κονδύλια - Θα καεί πάλι η Ελλάδα

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Καπνός τα κονδύλια


Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται το θέμα της αντιπυρικής προστασίας. Απλώς, μέχρι στιγμής σταθήκαμε τυχεροί. Μόλις η πρώτη σπίθα ανάψει και τα δάση αρχίσουν να φλέγονται, όλοι θα αναζητούν ευθύνες...
Υστερα από 20 μέρες αναμένεται να γίνει η κατανομή των εποχικών πυροσβεστών στις δασικές υπηρεσίες.

Μετά την τραγωδία του 2007 και τις τεράστιες καταστροφές του περσινού καλοκαιριού, ο κοινός νους θα πίστευε ότι οι υπεύθυνοι δεν θα είχαν πια άλλοθι και δικαιολογίες. Αλλες φορές αστεία (ποιος δεν θυμάται τον στρατηγό άνεμο) και ενίοτε πιο σοβαροφανή (κακός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων). Κι όμως. Βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) και τα περίφημα μέτρα αντιπυρικής προστασίας βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά. Τίποτα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, τίποτα δεν έχει ξεκινήσει!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, το κονδύλι που διατίθεται φέτος για το συγκεκριμένο σκοπό ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, τον Ειδικό Φορέα Δασών και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κατά το υπουργείο, θα ενεργοποιούνταν επίσης μέσα στο Μάιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο προβλέπει έργα δασικής προστασίας ύψους 190 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα προβλέπεται η πρόσληψη εποχικού προσωπικού τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας (766 άτομα).
Τι έχει γίνει; Δασολόγοι διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα αυτά έχουν αποδεσμευθεί μόνο στα χαρτιά. Τα δασαρχεία που είνα υπεύθυνα για τα έργα πρόληψης δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν: συντήρηση δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, πυροφυλακείων και καθαρισμούς των δασών από την καύσιμη ύλη και από εύφλεκτα αντικείμενα και σκουπίδια.
Οσο για τους εποχικούς, αυτοί στην καλύτερη περίπτωση θα κατανεμηθούν στις δασικές υπηρεσίες, ύστερα από ένα εικοσαήμερο. Η έγκριση για την πρόσληψή τους δόθηκε μόλις στις 2 Ιουνίου. Ηδη τα δασαρχεία εκπέμπουν SOS, αλλά... στου υπουργείου Περιβάλλοντος την πόρτα...
Ενα από τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας που είναι στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από άποψη πυρκαγιών, βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δασαρχείου Λίμνης στην Εύβοια. Το έγγραφο που στέλνει η εν λόγω υπηρεσία προς της Διεύθυνση Δασών του Ν. Ευβοίας, είναι χαρακτηριστικό: «Η υπηρεσία μας δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα αντιπυρικής προστασίας λόγω έλλειψης πιστώσεων». Αναφέρει επίσης ότι «μεγάλο μέρος του δασικού δικτύου είναι παντελώς κομμένο, λόγω των έντονων βραχοπτώσεων το χειμώνα. Αυτό έχει ως συνέπεια, πολλοί δασικοί δρόμοι να μην είναι προσπελάσιμοι, από πυροσβεστικά οχήματα, δασεργάτες, ρητινεργάτες-κτηνοτρόφους κ.λπ., και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα μία εστία πυρκαγιάς (...)».
Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, εξηγεί ότι «η υπαγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δημιουργήσει ευφορία και προσδοκίες, ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει στον τομέα των δασών. Εντούτοις διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει αυτόν τον νευραλγικό τομέα».
Και προσθέτει: «Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το εξαγγελθέν Ταμείο Δασών, για την αυτόνομη χρηματοδότηση των δασών, που θα προέρχονται από έργα που γίνονται σ' αυτά (θήρα υλοτομία). Υπολογίζεται ότι τα αυτοτελή έσοδα από τα παραπάνω φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μπορούσαν κάλλιστα να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα για τη δασική προστασία. Επιπροσθέτως, μετέωρο παραμένει το θέμα της αγροφυλακής. Μέχρι και σήμερα δεν ενσωματώθηκε το προσωπικό της στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ελλείψεις προσωπικού, 50%».
Με μεγάλη καθυστέρηση, εδώ και δέκα ημέρες ξεκίνησε η εκταμίευση των κονδυλίων πυροπροστασίας και στους ΟΤΑ, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ύψους 23 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα για το λεκανοπέδιο προβλέπονται 1.139.900 ευρώ (Αν. Αττική), 381.000 ευρώ (δυτ. Αττική), 1.045.600 ευρώ (Νομαρχία Αθηνών) και 422.100 (Νομαρχία Πειραιά). Από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζουν ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν ποιοτικά κριτήρια (βαθμός επικινδυνότητας πυρκαγιάς, ποσοστό κάλυψης του ΟΤΑ από δάση, πληθυσμός κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά όμως ο δήμαρχος Πεντέλης και πρόεδρος του συνδέσμου ΣΠΑΠ Στεργίου Καψάλης μάς λέει ότι φέτος πήραν σχεδόν τα μισά χρήματα (380 χιλ. ευρώ αντί 650) που δόθηκαν πέρσι.
«Περιμέναμε ότι η φετινή χρονιά λόγω των περσινών γεγονότων θα ήταν ένα εφαλτήριο πλήρους αναδιάταξης των δράσεων που αφορούν την αντιπυρική προστασία. Δυστυχώς, δεν πήραμε κανένα μάθημα από την περσινή καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: